AFLYST! Dette arrangement, som er omtalt i Ramløse Guiden nr. 2 2020, er desværre aflyst på grund af Corona situationen.

Billeder man befinder sig godt sammen med.

margit hagemann 07

Margit Hagemann (1951-) maler udelukkende figurativt - mest med mennesker som dragende motiv. At få det 'rigtige' udtryk frem i ansigt såvel som i kropsholdning er en udfordring, hun gerne tager op. Også blomster og planter holder hun af at male. At få kompositionen til at leve, at give planterne et liv samt en stemning af lys dag eller mørk aften.

"Alle malere", siger Margit, "kender til at fordybe sig i et maleri, at slås for en enkelt detalje og til sidst at lykkes med det."

Hun lykkes med sine billeder, der altid er afstemte. De bliver aldrig overgjorte, idylliserede eller pjattede, uanset hvad motivet er. Det er ganske enkelt dejlige billeder.

Malerkarrieren

Sin første inspiration til at tegne og male fik Margit af en kusine, der, når hun babysittede Margit, tegnede. Og hun var dygtig i Margits barneøjne. Selv havde hun i skoletiden altid en blyant i hånden fx ved højtlæsning, for hun kunne bedst koncentrere sig, hvis hun samtidig tegnede.

Men maleriet kom for alvor først rigtigt i gang, da Margit lærte sin mand, Carsten Filbert, at kende. Hans hjem, som Margit blev en del af, var et slaraffenland af malerekvisitter: tuber med farver, lærreder, akvarelpapir, tegneblokke, staffelier. "Et helt eldorado samlet i et studie", siger Margit.

Hendes første spæde maleri - en skovsti - hænger i dag 30 år efter, hos hendes svigermor. Og det er i følge Margit en blåstempling af hendes evner.

I 1986 startede Carsten billedskolen for børn i Gribskov Kommune. Skolen udviklede sig til også at være for voksne, og det var i den sammenhæng, Margit blev en del af en blandet flok i alle aldre, der malede, modellerede, tegnede efter croquis, drak kaffe og evaluerede hinandens billeder.

I sit civile liv arbejdede Margit i skattevæsenet i Helsingør, hvor en af hendes opgaver bl.a. var at stå for kunstudvalget - "en sjov tid med mange møder med håbefulde malere, som mig selv", siger hun. Og da kunstudvalget havde forpligtet sig til at købe et billede af hver udstiller, var det ikke hvem som helst, der fik lov at udstille i skattevæsenets lokaler.

Èn på opleveren

Margit maler udelukkende med akrylfarver, men 'pepper' sine billeder op ved hjælp af forskellige teknikker. Én af dem er at bruge udklip fra gamle bøger og tidsskrifter - men altid på en sådan måde, at de blot antydes i det færdige billede.

Inspiration til en ny maleteknik fik Margit for et par år siden på en ferie i Prag. På et galleri i byen, 'Galleri Jakubska', oplevede hun kunstneren Alexander Onichenko, der maler på sorte lærreder:

"Det sorte er malet helt væk og dog aner man undertonen. Den teknik har jeg taget til mig og derfor er mine billeder sædvanligvis mørke. Men det afspejler ikke mit sind", siger hun.

I øvrigt bliver hun inspireret af andre kunstnere, fotografier eller avisudklip og inden billedet er færdigt, kan man ikke genkende det oprindelige motiv. "Sådan skal det også være. Ingen plagiater her", siger hun.

En del af vinteren opholder Margit og Carsten sig i Andalusien, hvor de begge maler i de smukke og inspirerende omgivelser - bjerge med eller uden sne, havet, palmerne, blomsterne - og ikke mindst lyset.

Få en smagsprøve på Margits skønne billeder torsdag den 7. maj, hvor fernisereringen finder sted.

Udstillinger

Hørsholm Kommune

Trelleborg, Helsingør

Fuglsanghus, Hørsholm

Sct. Jørgens Kirke, Næstved

Kuturhuset, Gilleleje (Det gamle posthus)

Fernisering

Torsdag den 7 maj 2020 kl. 19. Efterfølgende spiller Porsagers Jazzkapel.

Velkommen!