"Jeg elsker den brogede verden". "Verden har så meget at byde på. Jeg kigger, ser, fornemmer og suger det hele til mig. Alle disse følelser prøver jeg - på den ene eller anden måde - at omsætte på en kreativ måde."

randi hattens 01

 

Ordene er Randi Hattens, som maler billeder og laver små fine skulpturer. Temaet er som regel kvinderansigter og kvindekroppe. Farverne i billederne stærke.

Randi Hattens er født i Tønder i 1972. Efter Handelsskolen læste hun engelsk og spansk ved Handelshøjskolen i Århus. Tegnet har hun altid, siger hun - især dyr - og det er hun god til. På bordet omkring hvilket vi sidder og snakker om hendes billeder og skulpturer, står den fineste modellerede giraf. Den er et bestillingsarbejde og skal udføres i bronze.

New Zealand inspirerede

Ved en slags tilfælde blev det et uddannelsesophold i New Zealand, der ansporede Randi til at intensivere sit kunstneriske potentiale, idet hun i stedet for at vælge biologi valgte at tage et kursus i kunst, hvor hun malede og malede, som hun siger.

Med sin uddannelse i sprog blev hun først ansat i Unibank/Nordea og efterfølgende i VP Securities, tidligere Værdipapircentralen. Her er hun ansat som IT Analyst på deltid, hvilket er ideelt i forhold til at have mulighed for at male. Det gør hun i sit atelier i huset i Espergærde, hvor hun bor med sin mand og deres to piger, hvoraf den ene, Smilla, slægter sin mor på, hvad kreativitet angår.

Kreativiteten er mit zen

"Jeg elsker at være kreativ", siger Randi. "Om det er at male, lave smykker eller skulpturer er underordnet. Jeg er vild med processen fra at have en ide til at se det endelige resultat. Det er min beskæftigelsesterapi, mit zen." Hun bliver inspireret af mange forskellige ting, hvorfor hendes kunstneriske udtryk ikke bærer præg af én retning eller èn malemåde. Dog må hun erkende, at hun har en særlig kærlighed for ansigter eller rettere øjne. Og i huset i Espergærde møder vi da også overalt kvindeansigter i alle farvenuancer.

"Jeg kan fordybe mig i øjne. Øjne er magiske og kan fortælle så meget uden et eneste ord."

Kunsten er et frirum for Randi Hattens. Foran lærredet glemmer hun tiden og bliver meditativ og afstresset.

"Her bare drømmer jeg mig væk i former og farver", siger hun om sin glæde ved at male billeder og lave skulpturer.

Forbilledet Dali

På spørgsmålet, om Randi har nogle kunstneriske forbilleder, svarer hun prompte: "Dali!"

"Han er den vildeste kunstner", siger hun om den surrealistiske maler Salvador Dali. Det er det tredimentionelle perspektiv, der fascinerer Randi: "Man tror man ser noget, men opdager, at man også ser noget andet og mere."

I nogle af hendes billeder finder man da også ansigter eller kroppe, der er omgivet af 'eventyrlige' elementer, der udvider perspektivet på det centrale i billedet.

Randi har malet koncentreret de sidste otte år. Omkring 50 billeder er det blevet til. Mange er solgt til venner - og på bestilling - og via udstillinger. 

Udstillinger 2019:

• Egebæksvang Sognehus, Espergærde
• Hillerød Kunstdage
• Kunstrunden Nordsjælland
• Kunstrunden Nordsjællands Fællesudstilling i Helsingør.

Udstillinger 2017-18:

• Kunstrunden Nordsjællands Fællesudstilling i Hillerød
• Hudklinikken Tønder
• Tønder Kiropraktik
• Galloperiet
• VP Securitas

Fernisering

Mød Randi Hatten og se hendes værker torsdag den 9. januar 2020 kl. 19. Efterfølgende spiller Porsagers Jazzkapel det nye år ind.

Velkommen!