Søndag den 8. september arrangerer Ramløse Mølleforening den traditionsrige og hyggelige Høstmølle for hele familien. Møllen holder åbent fra kl. 13 til 16, og der vil være mulighed for at stifte bekendtskab med møllen samt besøge gæstgiveriet og håndværksmuseet. Der er gratis adgang til alle seværdighederne. 

Hostmolle 01

 

Aktiviteter

Møllemester Rasmus Pedersen vil kl. 14.00 vise, hvordan man før i tiden tærskede kornnegene med plejl. Derefter bliver der lejlighed for de besøgende til at prøve kræfter med plejlen.

Det gælder også børnene, idet mølleforeningen har fået lavet en børneplejl. Efter at kærnerne er skilt fra aksene, bliver der lejlighed til, at børnene kan samle sig en pose kærner, som kan bruges fx til at fodre duer med.

På møllen er der nu to håndkværne, som begge er blevet et hit hos børnene. De hygger sig med at male mel og hælde det i en pose, som de kan tage med sig hjem. Melet (spelt, rug og hvede), som bliver malet på den store mølle er også populært. Et 'keglespil' er sammen med spillet 'Først til mølle' også populært.

Der vil blive spillet harmonikamusik som bidrag til en høststemning, der leder tankerne tilbage til tiden før mejetærskeren holdt sit indtog, og vi synger sammen den gamle danske høstsang 'Marken er mejet'.

Gæstgiveriet

I det hyggelige gæstgiveri vil der være mulighed for at købe og smage hjemmelavede mølleboller til en kop kaffe eller te samt vand eller saftevand. Mølleforeningen håber selvfølgelig på godt vejr, så gæsterne også kan slå sig ned i græsset på de indkøbte tæpper.

Det er muligt at betale for indkøb i gæstgiveriet og i møllen med Mobilepay.

Håndværksmuseet

Håndværksmuseet er et arbejdende museum. Her kan man møde urmager Ebbe Jørgensen i urmagerværkstedet. Derudover består håndværkermuseet også af et bødkerværksted, et skomagerværksted og et kobbersmede ditto.

Bødkerværkstedet har tilhørt Helsinges sidste bødker Arne Christian Heintz og skomagerværkstedet er skænket af skomager Erik Larsen og hustruen Grethe.

Børnene kan prøve kræfter med en gammeldags høvl i bødkerværkstedet under kyndig vejledning af Martin Jonsson. Her kan børnene også slibe en råt udskåren smørkniv af træ, så den bliver rigtig flot, og måske prøve at samle et trækar.

Naturens dag

Ramløse Mølle deltager sammen med Ramløse Lokalråd på Naturens dag den 9. september med en fælles bod på havnen. Lokalrådet informerer bl.a. om kløverstierne.

Møllen bidrager med foldere om møllen og aktiviteterne på møllen samt i Håndværkermuseet. Alle er velkomne til også at besøge høstmøllen.

Sæsonplan for rest 2019

Søndag den 8. september: Høstmølle, 13 - 16

Søndag den 13. oktober: Efterårsmølle, 13 - 16

Søndag den 1. december: Julemølle 13 - 16