En udstilling om nogle af de kendte og mindre kendte Tisvildekunstnere gennem de seneste 150 år. Se den i Sognelængen fra torsdag den 4. juli til mandag den 2. august

Godt gemt i depot under Bjørnehøjskolen gemmer der sig en sand guldgrube af skønne malerier fra vores smukke egn i Nordsjælland. 

Det drejer sig om en lang række af kendte og mindre kendte kunstnere, som i løbet af de seneste 150 år passioneret har gengivet deres indtryk og oplevelser på lærreder og papir.

Vejby-Tibirke Selskabet har igennem tiderne ved køb og donationer samlet ca. 400 skønne billeder, hvoraf 30 nu kommer frem i lyset og bliver udstillet i Ramløse Sognelænge fra den 4. juli til den 2. september.

Vi kan takke Vejby-Tibirke Selskabets formand gennem 16 år og ildsjæl Christian Friis for beredvilligt at stille såvel billeder som sin omfattende viden om kunstneres liv og virke til rådighed.

Kunstnerne

Mange af kunstnerne var fastboende på Tisvildeegnen – andre kom som sommergæster fra midten af 1880´erne.

Flere af dem samledes jævnligt og dyrkede deres inspirerende samvær i den form for kunstnerkoloni, som vi kender fra Skagens – og Bornholms malere.

Kunstnerkolonien var ret så omfattende og udviklede sig gennem årene til at blive et meget stærkt og nært fællesskab, hvor flere dannede familiebånd med hinanden, og dermed lod de kunstneriske gener gå i arv.

Fælles for dem var betagelsen af de smukke landskaber, huse, mennesker og det helt særlige lys. Især maleren William Scharff og kredsen omkring ham fik gennem deres unikke malerier sat Tisvilde egnen på Danmarkskortet i starten af 1900-tallet.

Kendetegnende for kunstnernes forskellige malerstil er det figurative, spændende fra det naturalistiske til modernismens udtryk gennem geometriske og kubistiske fortolkninger.

På udstillingen kan vi glæde os til at nyde billeder af kunstnere som Viggo Johansen, der i 1883 malede Tibirke Kirke. (Foto)

tisvildemalere 02

 

Fascinationen af lyset ses tydeligt hos Ove Kunert, som i 1932 malede udløbet af Ramløse Å ved Arresø. (Foto)

tisvildemalere 04

 

Portrætbilleder er der et rigt udvalg af. Bl.a. Augusta Theil Clemmensens udtryksfulde ”portræt af dreng med sejlskib” fra 1930 (Foto)

tisvildemalere 05

 

Farveglæden og det frie udtryk kommer tydeligt frem hos Åse Riisager med billedet ”Badehusene på stranden”. (Foto)

tisvildemalere 03

 

Dette er blot et lille udpluk af de 30 smukke billeder, som vi kan se frem til at nyde i Ramløse Sognelænge. 

Fernisering

Der er fernisering torsdag d. 4. Juli, hvor kunstværkerne bliver præsenteret i forbindelse med et sommerligt traktement og efterfølgende musikalske indslag med den nye kirkesanger Sten Sejr.