En stjernestund er et meget dejligt øjeblik. Et sådant har Steen Vraasø, når han får et motiv til akvarelblokken under huden. Og sådan opleves hans akvareller - som stjernestunder.

k ku steen 2 min

"At sidde i naturen og male, at give sig hen og give sig tid til at sanse lokaliteten, kort sagt at få motivet under huden, det er en stjernestund for mig. Jeg har i årenes løb været optaget af at male især i Sydeuropa. Her har lyset, bjergene, husene med de gyldne farver, vegetationen og folkelivet fascineret mig og været inspirationskilder til mine billedudtryk. Også Skandinavens lys inspirerer mig og rejser i Sverige, Lofoten og Færøerne har givet mig betagende naturoplevelser."

Ordene er Steen Vraasøs om det at male naturalistiske akvareller. Hans farver er smukke - om det er jordfarverne i landskabsbillederne eller de mættede blå nuancer i billederne af hav og fjeld - om det er de gyldne farver i røde, gule og grønne nuancer i billederne fra Rom eller en bygd på Færøerne. Overalt i hans billeder oser det af den skønneste stemning.

Steen tilstræber ikke skønmaleriet eller det romantiske landskab. Billederne må ikke være for pæne, siger han og de må ikke overgøres. Jeg skal stoppe i tide, så det lette og luftige bevares i billedet.

Derfor er strøgene grove og løse - tenderende det abstrakte. Men lyset er det vigtigste og betingelsen for, om billedet lykkes.

Flere af de billeder kunstudvalget så, da vi besøgte Steen i hans atelier i Lyngby, fik undertegnede til at tænke på malere som J.F. Willumsen og E. Weie, og det på trods af, at Steen maler med akvarel. Sammenligningen kommer af den måde han maler lys og skygge. Det er dejlige billeder.

Bestemte temaer vender Steen tilbage til, når han maler: Fjeldet, landskabspartiet, motorvejen.

Det er ønsket om at perfektionere.

Akvarelmaeriet som kunstform

Det er af svenskerne, man lærer akvarellen at kende, siger Steen. Forbilledet er Arne Isacsson (1917-2010) og de svenskere, der viderefører hans kunstneriske arv. Isacsson grundlagde kunstskolen Gerlesborg i Bohus Län i 1944, hvor Steen også har været på kursus. Isacsson har gjort en enestående indsats for akvarelteknikken.

Værner om akvarelmaleriet gør også kunstnersammenslutningen Højvande, som Steen er medlem af. Gruppen blev etableret i 2012 og består af anerkendte akvarellister, der ønsker at sætte fokus på akvarelmalingen som selvstændig kunstform og at virke som øjenåbner for akvarellen som andet og mere end forhåndsskitser og illustrationer. Foregangsmanden for at få akvarelmaling gjort kunstnerisk acceptabelt var den verdensberømte J.M.W Turner (1775-1851).

CV og udstillinger

Steen er uddannet reklametegner og folkeskolelærer. Akvarelmaleriet tog fart i 70'erne i forbindelse med rejser til Syden. Siden er det blevet til rejser til Færøerne og Lofoten med det formål at male.

Udstillinger: Bl.a. Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, UNI-C, Nykøbing F Centralbibliotek, Christiansø Kro, Galleri Baunhøj Mølle, Grenå, Kulturhuset Brønden og Kilden i Brøndby, Lyngby Rådhus, kunstforeningerne: Lyngby, Furesø, Hvidovre, Herlev, Ballerup, Gentofte Rådhus, Hillerød Hospital, Havarthigården, Holte mmfl.

Desuden har Steen afholdt akvarelkurser og lavet undervisningsforløb i AOF, FOF, Gladsaxe Oplysningsforbund, Foreningen af Danmarks Billedkunstlærere samt diverse kunstforeninger.

Fernisering og jazz

Vi ferniserer Steen Vraasø torsdag den 2. maj kl. 19 i Sognelængen. Derefter underholder Porsagers Kapel.