Motiverne i Pia Schjølls (1942 -) store billedproduktion spænder vidt: Der er landskaber og stilleben malet i naturalistisk eller i kubistisk stil; der er croquitegninger, portrætter og lærreder med fortællinger om myter og legender fra Cuba.

k ku pia 1

 

Det er især akvarrellen, som hun har beskæftiget sig med og har bragt med på sine mange rejser, og som hun gennem mange år har givet undervisning i.

"Akvarellen er et værktøj, der passer til mit temperament. Det er en udfordring at forene naturens flygtighed med akvarellens spontanitet. Jeg bruger min teknik og erfaring og skildrer øjeblikket", siger hun.

Pierre Lübecker, anmelder ved Politiken skrev: "Pia Schjøll står i sit formsprog trygt på traditionens grund, stoler på de umiddelbare synsindtryks magt og formulerer især i de letteste og mest lysende af sine akvareller en smittende glæde ved lysets gang over landskabet og en god forståelse for billedets rumskabende og linierytmiske forhold."

Hvor motivet er opstillinger, stilleben, får billeder en særlig aura.

"At male efter opstilling er at underkaste sig de samme love som alt andet", siger hun. "Døde ting har også liv, om det er æbler, kander eller et bjerg. Solen rammer æblet som bjerget."

 

k ku pia 6

 

Uddannelse

Udgangspunktet var Kunsthåndværkerskolen, hvor hun studerede fra 1960-64. Her lærte hun at tegne og male af dygtige og inspirerende kunstnere.

Hun nævner især tre, som sine kilder: Victor Isbrand, hvis billeder var udstillet i Sognelængen i 2013, Helge Kyhn-Nielsen og Erik Clemmensen. Hun fulgte også et år på Glyptotekets Tegne og Malerskole i 1967-68 hos maleren Askov-Jensen.

Øjenåbner til et liv som kunstner

Pia kan ikke forklare, hvorfor hun maler. Maleriet opstår fra naturen, som er hendes store inspirationskilde og som hun arbejder i samhørighed med, siger hun.

Men det var nok skæbnens spil, at hun på et kostskoleophold på Fyn som femtenårig var så heldig at træffe maleren Hjalmar Lystager, som reddede hende fra det ikke særligt opløftende miljø på skolen:

"Han åbnede mig og mine øjne for en helt ny verden i sit terpentinduftende atelier fyldt med malerier, staffelier, planter og græske skulpturer. Det er takket være ham, at jeg blev overbevist om hvilken vej, jeg skulle følge. Jeg måtte skuffe min far, hvis store ønske var, at jeg studerede til tre-sproglig korrespondent med stenografi."

 

k ku pia 3

 

At rejse er at male

Sammen med sin mand, musikeren Christian Sievert, som de fleste af os kender fra hans koncerter i kirken og Sognelængen, har hun rejst, udstillet og undervist i både Frankrig, Provence, Italien, Toscana og i Cuba. Her er rigtig mange billeder blevet til:

"I sydens blå dale kan øjet se langt. Provenceklippernes struktur og oliventræernes farver flettes sammen i mosaik. En mangfoldighed for en kolorist", siger hun.

Her har hun også gennem 10 år malet bjerget Sainte Victoire - et af Paul Cézannes yndlingsmotiver. I 2000 udgav hun bogen "Signatur af et bjerg", hvor hver akvarel af bjerget ledsages af tankevækkende aforismer.

En anmelder, Øystein Hjort, skriver om hendes billeder af bjerget: "Det er modigt, for i vor bevidsthed ligner det et reservat forbeholdt Cézanne. Men Schjøll ser bjerget og ikke på Cézanne og oplevelsen er hendes egen."

I malerierne fra Cuba er motiverne helt anderledes. De fortæller om religiøse og mytologiske fortællinger med stor indlevelsesevne. De er malet i akryl/olieteknik. I modsætning til akvarellerne er de mørkere, ekspressive og i stærke farver. Hendes fascination af den afro-cubanske kultur har resulteret i en bog "Det ukendte Cuba", hvor hun med fotografier og fortællinger oplyser om de mange religiøse sekter og ritualer, som fulgte med slaverne fra Afrika. Fotografen er ingen mindre end Pia.

Udover maleriet har hun i mange år arbejdet som illustrator og designer til bøger, plakater, tidsskrifter og pladeomslag, men fra 1980 koncentrerede hun sig mere om kunsten og udstillinger suppleret med undervisning i tegning og maling.

Fernisering

Pia Schjølls udstillingsvirksomhed er omfattende og indbefatter udstillinger i Danmark og udlandet. Fra den 1. november udstiller hun i Sognelængen. Glæd jer!

Ferniseringen er den 1. november kl. 19. Efterfølgende spiller Porsagers Kapel.