Søndag den 9. september arrangerer Ramløse Mølleforening den traditionsrige og hyggelige Høstmølle for hele familien. Møllen holder åbent fra kl. 13 til 16, og der vil være mulighed for at stifte bekendtskab med møllen samt besøge gæstgiveriet og håndværksmuseet. Der er gratis adgang til alle seværdighederne.

Aktiviteter

Hvis vind og vejr tillader det, vil møllen blive sat i gang, og der bliver malet mel. Mølleforeningen har dog forud for dagen sørget for at male så meget mel, at gæsterne kan købe økologisk spelt, hvede- og rugmel, der er malet på den gamle mølle.

Møllemester Rasmus Pedersen vil kl. 14.00 vise, hvordan man før i tiden tærskede kornnegene med plejl. Derefter bliver der lejlighed for de besøgende til at prøve kræfter med plejlen.

Hostmolle 1 min

 

Det gælder også børnene, idet mølleforeningen har fået lavet en børneplejl. Efter at kærnerne er skilt fra aksene, bliver der lejlighed til, at børnene kan samle sig en pose kærner, som kan bruges fx til at fodre duer med.

På møllen er der nu to håndkværne, som begge er blevet et hit hos børnene. De hygger sig med at male mel og hælde det i en pose, som de kan tage med sig hjem. Melet (spelt, rug og hvede), som bliver malet på den store mølle er også populært.

Hostmolle 2 min

 

Musik og fællessang

Der står også harmonikamusik på programmet, som bidrag til en høststemning, der leder tankerne tilbage til tiden før mejetærskeren holdt sit indtog. Desuden synger vi sammen den gamle danske høstsang 'Marken er mejet'.

Som noget nyt udvider vi fællessangen med den nye Ramløse sang. Teksten er forfattet af Sanne Kirchmann til melodien: Hammer Hammer Fedt. Den vandt en konkurrence om en sang, som kan bruges ved forskellige lejligheder. Konkurrencen var udskrevet af Ramløse Skole & Børnehus samt RAMhuset.

Gæstgiveriet

I det hyggelige gæstgiveri vil der være mulighed for at købe og smage hjemmelavede mølleboller til en kop kaffe eller te samt vand eller saftevand. Mølleforeningen håber selvfølgelig på godt vejr, så gæsterne også kan slå sig ned i græsset på de indkøbte tæpper.

Det er muligt at betale for indkøb i gæstgiveriet og i møllen med Mobilepay.

Hostmolle 3 min

 

Håndværksmuseet

Håndværksmuseet er et arbejdende museum. Her kan man møde urmager Ebbe Jørgensen i urmagerværkstedet. Derudover består håndværkermuseet også af et bødkerværksted, et og et kobbersmede ditto. Bødkerværkstedet har tilhørt Helsinges sidste bødker Arne Christian Heintz og skomagerværkstedet er skænket af Erik Larsen og hustruen Grethe.

Skomagerværkstedet er fra den tid, hvor Erik Larsen selv og hans far drev værkstedet og den tilhørende forretning på Østergade 3 i Helsinge. Erik Larsens søster, Rigmor, er stadig en del af det team, som hæger om vor gamle mølle og museum og sørger for, at alle de mange, som besøger møllen kan få en god oplevelse.

Sæsonplan for rest 2018

Søndag den 9. september. Høstmølle 13 til 16

Søndag den 14. oktober Efterårsmølle 13 til 16

Søndag den 2. december Julemølle 12 til 15.30