"Naturens evner til at skabe farvespil, rum og fascinerende rytmer, overrumpler en og man siger til sig selv, at det må jeg altså forsøge at få med hjem på lærredet..."

k ku poul ebbe 4 minNaturens evner til at skabe farvespil, rum og fascinerende rytmer, overrumpler en og man siger til sig selv, at det må jeg altså forsøge at få med hjem på lærredet. Selvom det langtfra lykkes, bliver man aldrig træt af at forsøge igen.

Ordene er Poul Ebbe Nielsens (1941-). De bekriver hans oplevelser og glæde i naturen. I hjemmet på Mindevej 24, Dyssegård, i atelieret i sommerhuset i Rågeleje eller familiestedet i Salling forsøger han at gengive sine oplevelser. Han maler naturalistisk, abstrakt og i et nonfigurativt sprog.

Farverne er skrappe, klare og friske og med lyset som den livgivende faktor.

- Jeg har altid været optaget af farver, siger han.

Billederne udstråler ukuelig vilje og er eksperimenterende. Hans lyse sind og glæde ved kunsten deler han generøst ud af. Han er en multikunstner, hvad materialer angår: Han arbejder med akryl, oliekridt, akvarel, linolium, træ, emalje på kobber, glas og bronze. I disse materialer har han udført udsmykningsopgaver til hospitaer og kirkerum.

Fra Durup til Regensen

Sit første store værk udførte Poul Ebbe i barndomshjemmet i Durup, Salling i 1957 som 16 årig. Spisekrogen, som var rammen om måltiderne i den travle manufakturhandler-familie på 8, skulle friskes op, og det blev Poul Ebbe, der fik opgaven.

Han malede med plastikfarver en lang vægfrise i abstrakte former og stærke farver. Frisen vakte stor opsigt. I 1965 udførte Poul Ebbe en frise til Regensens fægtekælder, hvor motivet var lysets gang gennem skoven fra tidlig morgen til sen aften - også abstrakt udført. Poul Ebbe boede nemlig på Regensen fra 1962 til 67, mens han studerede medicin på Københavns Universitet.

Han havde overvejelser om at søge ind på Kunstakademiet, men mente ikke, at han havde udøvende erfaring nok. I 1976 blev han speciallæge i intern medicin og senere kardiologi og således har han kombineret sin lægefaglighed med livet som udøvende kunstner.

Mangfoldigt udtryk

Der er meget at fortælle, når det gælder Poul Ebbes kunstneriske værk - og pladsen her i Guiden er begrænset - derfor bliver omtalen summarisk og uden - desværre - detaljer og gode historier.

Hans værk, som er inspireret af de franske modernistiske malere Cèzanne (1839-1906) og Estéves (1904-2001) med figurative, nonfigurative og farvemættede former, omfatter landskabsmalerier i naturalistisk stil fra hjemegnen i Salling, Nordsjælland, Færøerne og Syden. Det er også ofte i naturen, Poul Ebbes abstrakte billeder - kompositioner kalder han dem - tager deres udgangspunkt. Det er de smukke og inspirerende landskaber, brudflader, linieforløb og farveskift i klipper og sten eller træers grene, der fascinerer ham.

Kirkeudsmykning

Og når man ser disse kompositioner på lærredet, genkender man dem i de smukke glasmosaikker, han i samarbejde med den verdensberømte Per Hebsgaard har lavet til kirkerne i Vlie og Glyngøre i Salling.

Poul Ebbe har lavet friser på lærreder enten med olie - eller akrylfarver, skulpturer eller relieffer i træ, ler og fedt- og sandsten, hvor mange senere er støbt i bronze i samarbejde med Stig Kalsing, Nordisk Metalkunst. Nogle af bronzearbejderne kan ses i kirkerne i Borbjerg og Hogager, som ligger øst for Holstebro.

Og vi kan blive ved: Poul Ebbe har lavet emaljearbejder - en kunst der har været udført i flere tusinde år. Metoden består i at påføre glaspulver på kobberplader, som derefter opvarmes i en ovn op til 800 grader. Processen skaber fantastiske mønstre.

Livet med kunsten

Hvordan Poul Ebbe har formået at kombinere sin lægefaglige gerning som overlæge ved Frederikssund Sygehus med sit omfattende kunstneriske arbejde og som familiefar, kan forekomme som en gåde. Men det må skyldes hans glæde ved den store natur i både konkret og åndelig forstand - kombineret med et stort menneskeligt overskud.

Poul Ebbe har haft kunstudstillinger siden 1992. Nogle af hans abstrakte udsmykninger kan ses på Kardiologsisk og Klinisk-Kemisk afdeling på Gentofte Sygehus samt i et nyt sorg/afskedsrum indrettet på Herlev Hospital.

I 2014 udgav Poul Ebbe Nielsen bogen om sit liv i kunstens verden: Oplevelser og udfordringer i kunstens verden - fra barndom til pensionist. Bogen er udarbejdet i samarbejde med Allis Helleland, tidligere direktør på Statens Museum for Kunst.

Fernisering i Sognelængen

6. september kl. 19. Efterfølgende er der jazz ved Porsagers Kapel.