Tisvildemaleren Åse Riisager maler livligt og med en kolorit, der står i gæld til traditionen fra Matisse. Hendes sansemæssige oplevelser af naturen udtrykker hun legende og let i sine akvareller og oliebileder.

Naturen ved Arresø, Ellemosen, Tisvilde Hegn, Tisvilde Bakker og Lundene blev allerede i 1800-tallet opdaget af kunstnere, som på hver deres måde fortolkede, hvad de så og oplevede i områdets smukke natur. Og gennem de sidste 200 år har over hundrede malere genskabt deres indtryk.

Fra 1938 blev Åse Riisager en af dem, da hun og hendes mand komponisten, Knudåge Riisager, købte hus i Tibirke og blev en del af kunstnerkredsen, som bestod af blandt andre William Scharff, Victor og Marie Haagen-Müller, Niels Bohr og hustru, Merete og Carl Jensen (som vi udstillede i Sognelængen sommeren 2017).

k ku aase 2 min

En karriere som kvinde

Åse Riisager (1899-1992) f. Klenow kom som ganske ung på Tegne- og Industriskolen for Kvinder (i dag Designskolen). Skolen blev oprettet i 1876 og gav kvinder mulighed for at lære tegnekunsten.

På Akademiet kunne de nemlig ikke optages, fordi opfattelsen blandt mænd med indlydelse var, at kvinder ikke havde potentiale som kunstnere.

Sammen med sin mand tog hun på studieophold i Paris og i 1923 var hun elev på P. Araujo's malerskole. Her lærte hun Marie Skibsted, den senere fru Haagen-Müller, der også var uddannet på Tegne- og Industriskolen for Kvinder, at kende. Åse Riisager lærte også at ciselere (udsmykning af sølvtøj). Som det var almindeligt i den tid, lod Åse Riisager hensynet til sin mand veje tungest, hvilket formodentlig er en medvirkende årsag til, at hun ikke blev så kendt, som andre Tisvildemalere.

Maler for at glæde

Men tid til at male fik hun. På sin cykel, som var udstyret med et stativ, hvorpå hendes lærred eller papir kunne fastgøres, opsøgte hun steder og motiver, som hun holdt særligt meget af: Skyformationer over Arresø, høstmarkerne, stranden og skoven, men også de nære og dagligdags ting omsatte hun i sine billeder: hønsegården, badehusene ved stranden, børnene.

k ku aase 3 min

Åse Riisagers billeder udstråler glæde over naturen og hendes oplevelser af naturfænomener gengives i en spontan, frisk og koloristisk stil. Hun maler det, hun sanser umiddelbart. Her er ingen metafysisk eller abstrakt fortolkning - men netop umiddelbarhed. Hun ville gerne male for at gøre andre glade, siger hendes datter, Elsebet Riisager. Og det gør de. Åse Riisagers billeder er dejlige at se på.

Åse Riisager malede også portrætter - som ikke er portrætter i traditionel forstand - blandt andre af sin mand, sine børn Elsebet og Torben og af Margot Lander, der var første solodanser på Det Kgl. Teaters Balletskole. Margot Landers mand, Harald Lander, var balletmester på Det Kgl. Teater. Riisager og Lander havde siden 1942 haft et inspirerende samarbejde med blandt andre balletterne 'Slaraffenland' og 'Etude', som blev sat op i hele verden.

Udstillinger

Åse Riisager solgte sine billeder, mens hun levede. Hendes datter Elsebet, fortæller en sjov historie om, at hendes mor betalte sine frisørregninger hos Johan August Hye-Knudsens søster, der var frisør på Frederiksberg, med billeder. Hye-Knudsen (1896-1975) var cellist - solospiller og kapelmester i Radiosymfoniorkesteret.

I årene 1923-1972 blev det til adskillige udstillinger: Charlottenborg 1923 og 1946-50, Kunstnernes Efterårsudstilling 1926, 1928, 1945.

Separatudstillinger: Fischer og Krarup, Kbh. 1943; Bachs Kunsthandel, Kbh. 1947, 1956, 1959, 1963, Athenæun, Kbh. 1952, 1974, 1977; Seattle, Washington, USA 1972.

Tak til Elsebet Riisager

Udstillingen i Sognelængen er alene kommet i stand via Åse Riisagers datter, Elsebet Riisager, som kunstgruppen besøgte i hendes hjem på Østerbro i slutningen af april. På sit loft på 6. sal opbevarer Elsebeth en stor samling af sine mors malerier. Dem har hun været så venlig at udlåne til Sognelængen. Det siger vi tak for.

Fernisering

Ved ferniseringen den 5. juli vil Elsebet Riisager være tilstede. Efter ferniseringen spiller Beatles Buddies i stedet for Pastor Porsager. Se nærmere på foregående side. Hjerteligt velkommen i Sognelængen, Ramløse Kirke.