"Her er en, der kan sit håndværk og kan bruge det til noget". Ordene er Jørn Peter Lærkesens. De blev spontant formuleret, da kunstudvalget besøgte Karinna Damvangs atelier i Humlegården, der ligger gemt for enden af en markvej uden for Helsinge.


k ku damg 5Huset, som også er hjem, købte Karinna og hendes mand i 2003. Da var det en faldefærdig rønne uden moderne bekvemmeligheder: "Det startede som en romantisk vision - et lille stråtægt hus i skoven. Det var gammelt og nedslidt - men det var magisk".

Magi er der også i Karinnas billeder. Magien kommer ikke af eventyrlige motiver og fortællinger, men af fantastisk godt håndværk primært udført med blyant og kul. Motiverne er portrætter af mennesker - forskellige typer i forskellige situationer.

For Karinna er portrættering det centrale og substantielle, som hun siger. Og når man ser på hendes billeder - eller snarere oplever dem, sanser man portrættets sjæl. Som håndværker er Karinna fabelagtig og hun går ikke på kompromis. Hun har i sin uddannelse lært den menneskelige anatomi og fysiologi og lys/mørke forståelse og det bruger hun med stor præcision og detaljering.

Det er folderne i den portrætteredes klæder, ansigtets knogler, hudens struktur, kroppens fysiognomi, ansigtets mimik. Men håndværket i sig selv er ikke tilstrækkeligt for at kunne tegne og male, som hun kan. Der skal tilføres noget andet og mere, der bedst kan beskrives som ånd eller sjæl. Selv siger Karinna: " Jeg tegner og maler med stor passion og med et stort behov for fordybelse, hvilket betyder, at mine værker tager lang tid at fremstille". Det forstår man, når man ser billederne.

k ku damg 4Enhed mellem form og indhold

Portrættet er en billedkunstnerisk fremstilling af et individ, som er genkendeligt gennem de skildrede personlige træk. Vi kender portrættet tilbage fra oldtiden. Det har haft forskellige funktioner til forskellige tider: fremhævelsen af individet - dets possition, situation eller rolle socialt og psykologisk.

De portrætterede i Karinnas billeder er mennesker, hun har mødt og som har fascineret hende. I billederne omslutter hun dem med dyb empati og ja - kærlighed. For beskueren levendegøres de, bliver 'sanselige' og man aflæser dem umiddelbart. Selvom billederne forekommer meget private, overskrider de på ingen måde nogen blufærdighedsgrænse.

Politiske motiver er der ikke eksplicit i billederne. Alligevel udtrykker Karinna sine livsværdier, når hun tegner sine personer eller når hun fx maler skuespilleren Morgan Freeman i sammenhæng med citater af kendte menneskerettighedsforkæmpere.

Blyanten valgte mig

Indtil 2009 arbejdede Karinna som grafisk tegner og multimediedesigner i reklamebranchen og fra 2006 med egen virksomhed inden for strategisk markedsføring.

I 2009 søgte hun ind på Kunstakademiet, men blev afvist - ikke på grund af manglende talent, men alder. Hun var over 35 år.

I stedet valgte hun at videreuddanne sig i USA, hvor hun havde boet med sin far og gået på Cumberland Valley Highschool, der så hendes talent for at tegne. Bosiddende i Danmark tog hun online eksamen fra Academy of Art University, San Francisco.

Fra 2006 til 2011 maler hun hos kunstneren Mable Rose, der også har Dronning Margrethe som elev og det bliver efterhånden mere og mere påtrængende for hende at tegne. Karinna sætter derfor jobbet i reklamebranchen på stand by og helliger sig kunsten. "Der var noget, jeg skulle", siger hun.

k ku damg 2CV

Medlem af Kunstrunden Nordsjælland. Medlem af Gribskovmalerne, Censureret medlem af National Arts Honor Society i USA, Gold Key Award Winner, Pennsylvania. Hillerød Censurerede Udstilling 2014.

Aktiv i bestyrelsesregi i Kunstrunden Nordsjælland og undervist i portrættegning og croquis.

Udstillinger, bl.a.:

Kunstnernes Efterårsudstilling 2010, Annaborg Hillerød, Marienborg Slot, Kirkehavegård, Allerød, Niras, Allerød, Center for It, Medico og Telefoni, Region Hovedstaden.

Fernisering

Velkommen til fernisering i Sognelængen, Ramløse Kirke, den 1. marts kl. 19 med efterfølgende jazz med Porsagers Jazzkapel.