Naturen er en sanseoplevelse. Den skal smages, føles, høres og duftes. Naturen er nemlig til for at benyttes, men den skal samtidig beskyttes. Det kræver, at man kommer ud i den og det skal allerhelst ske fra barnsben. Det sagde kronprins Frederik en regnfuld eftermiddag.

Planlægningen af Naturens Dag 2018 i Ramløse er nu i fuld gang! Det bliver den 9. september 2018 i området omkring havnen. Se programmet for dagen her.

Naturens Dag 2018 i Ramløse

(Foto: Territorium (lånt fra naturensdag.dk))

 

— Børn ved jo ikke, at naturen ligger der, med mindre de voksne tager dem væk fra tegnefilm og spil og viser dem, hvad naturen kan bruges til. Og jeg får selv fornøjelsen af at genopdage det hele på ny, fordi jeg pludselig oplever det hele igen gennem mine børns øjne. Deres spontane begejstring smitter i den grad af på mig, og i naturen opnår vi et helt specielt fællesskab. Jeg får dem til at lugte, lytte og smage på naturen og jeg synes, det er helt fantastisk at se glæden i deres ansigter, når de holder en bille eller ser en hjort. Det giver mig en stor glæde, siger kronprinsen, der gentagne gange understreger betydningen af, at forældre tager deres børn med ud, hvad enten det er i den nærliggende park, skov eller ud længere ud i den større natur. Selv har han fået naturen ind fra barnsben af sin far, prins Henrik.

Min far gav mig glæden ved naturen

Det var ubetinget min far, der fik mig ud i naturen og lærte mig om glæderne ved den. Hans indflydelse har været meget stor, fordi han har så indgående en viden om naturen – en viden han vel at mærke meget gerne delte med mig. Han har blandt andet et stort kendskab til svampe, og der findes ingen anden, der ubetinget og uden tøven kan få mig til at smage sjældne svampe som ham - og han samler endda svampe, som kun de færreste kender. Hans viden og åbenlyse glæde ved naturen har han givet videre til mig, siger kronprins Frederik.

Få børnene ud

Kronprinsens nysgerrighed for naturen ligger nærmest i generne. Den første fredning af et stykke dansk natur skete således på foranledning af den naturvidenskabeligt interesserede Kong Christian d. 8 i 1844, hvor Gammelmosen i Vangede blev fredet. Det skete dog ikke af hensyn til naturen, men fordi, kongen ville undersøge udviklingen af den dengang så vigtige tørv. På samme måde er kronprins Frederik her 166 år senere stadigt mere optaget af naturen:

— Jeg har altid nydt naturen, men er de senere år også begyndt at læse op på den mere videnskabelige del af sagen. Det gør jeg af interesse, fordi vi har set, hvor kraftigt vi er i stand til at påvirke den, men også fordi vi alle har et ansvar for at løse udfordringerne for natur og miljø. Der skal være balance og det er der kun, hvis vi er i stand til at beskytte naturen samtidig med, at vi benytter den, siger kronprinsen, der har en opfordring til alle forældre:

— Jeg ved godt, at tiden i mange børnefamilier er knap. Men alligevel: Få børnene med ud. Det er godt for både naturen, for børnene og for en selv.

Redaktionel note: Denne historie udgør et uddrag af en artikel, som er publiceret på naturensdag.dk, hvor du kan læse artiklen i sin helhed.

Relevante links:

Tag familien med til naturens dag 2018
Program for Naturens Dag 2018
Friluftskort over Arresø (PDF)