Fernisering med Lene Sandvang den 4. januar kl. 19.00

Lene Sandvangs billeder oser af energi. De er uhøjtidelige og går i direkte kommunikation med beskuere på tværs af landegrænser.

k ku lene 1Lene Sandvang er et facetteret menneske med mange talenter. Dem udfolder hun kunstnerisk i store billeder i vilde farver og i små billeder, der fortæller historier. Billederne oser af energi. De er uhøjtidelige og går i direkte kommunikation med beskueren. De er collager af indtryk, som en lydmontage, billedkommunikation på et plan, man ikke møder hver dag, skriver en kunstanmelder i 2013.

Lene har malet siden hun var 20 år. Efter studentereksamen søgte hun optagelse på Kunsthåndværkerskolen (nu Designskolen), men kom ikke ind. I stedet rejste hun til Kina, en gammel drøm og eventyrlyst.

Efterfølgende uddannede hun sig som cand. mag. i kinesisk på Københavns Universitet. På spørgsmålet om hun så ikke kunne få ansættelse som ambassadesekretær, svarer hun prompte, at en sådan profil slet ikke passer på hende. Det, der optager hende, er den kinesiske litteratur, kultur og kunst. Hendes store og dybe interesse for det kinesiske har også resulteret i en uddannelse som underviser i Qigong - en ældgammel kinesisk gymnastikform med fokus på styrke, koncentration og balance.

Street Art og Mail Art

De kinesiske tegn og symboler, vi møder i hendes billeder, er altså ikke fake. De integreres som betydningselementer i malerierne, hvor vi også møder lyriske tekststykker hentet hos (punk)bandet Sort Sol, som Lene er meget inspireret af.

Bandets tekster er poetiske, kærlighedsfyldte, dæmoniske - uudgrundelige, siger hun. De appellerer til hendes kreativitet og omsættes frit på lærredet.

Lene arbejder også med Mail Art, som er en kunstnerisk udtryksform, der bruger postsystemet som kommunikationsmiddel. Frimærker, noter, kommentarer og selve brevtransporten har lige så stor betydning som selve kunstværket. I hendes værk går tekst, sprog og maleri op i en højere enhed.

k ku lene 2Inspiratonskilderne

Grafitti og tags, som vi kender fra byrum, blev begyndelsen på det, vi i dag kender som Street Art. Kunstformen udøves af ikke-etablerede og ofte anonyme kunstnere, som udsmykker byrummet og udgør en del af gadebilledet. Street Art-kunstnerne sender ofte politiske budskaber eller underfundige og kærlige hilsener. De kommunikerer.

Jean-Michel Basquiat (1960-88) var Street Art-kunstner i New York. Fra 1980 malede han egentlige malerier og blev en meget anerkendt kunstner. Hans værker sælges i dag for svimlende summer. Og det er netop Basquiat, som er Lenes store inspiration.

Men derudover er inspirationskilderne Picasso og Bjørn Wiinblad - hos Picasso er det formerne, hos Wiinblad det eventyrlige, der giver hende energi. Og sidst - men ikke mindst billedkunstneren Bjørn Ignatius (1965), der har været og er Lenes læremester. Han leder en spændende, skæv og fantastisk billedskole, siger hun.

Coachrollen

Siden 2002 har Lene ved siden af maleriet arbejdet som konsulent, underviser og coach af ledere, teams og mennesker. Kunstnerisk bruger hun denne kompetence, når hun arrangerer malerkurser, workshops for børn og for voksne. I kurset "Torsdagsrækken", som er et længerevarende forløb, tager hun udgangspunkt i elevernes egne unikke billedsprog. Formålet er at finde den enkeltes udtryk og teknik.

k ku lene 3Alladins hule i Hillerød

I Lenes fantastiske atelier på høloftet i en købmandsgård fra 1880'erne i hjertet af Hillerød, er der atmosfære. Bentøjet skal være i orden, når man entrerer dette charmerende sted, for intet er i vatter. Imidlertid er stedet snart en saga blot, for driftige forretningsfolk har købt ejendommen for at indrette ejerlejligheder.

Men suk ikke over det tabte! Lene er i gang med at opbygge et nyt moderne atelier i et gammelt hus mellem Blistrup og Valby. Det bliver anderledes, men godt.

High Lights

Lene har vundet 1. præmien på den censurerede udstilling under Hillerød Kunstdage 2008 samt inviteret til særudstilling med udsmykning af kranier i 2016 og Stuttgart i 2018. Lenes CV er omfattende og kan ses på hendes hjemmeside www lenesandvang.dk.

Fernisering

Velkommen til fernisering i Sognelængen, Ramløse Kirke torsdag den 4. januar kl. 19 med efterfølgende jazz med Porsagers Jazzkapel.