Søndag den 10. september arrangerer Ramløse Mølleforening den traditionsrige og hyggelige Høstmølle for hele familien. Møllen holder åbent fra kl. 13 til 16, og der vil være mulighed for at stifte bekendtskab med møllen samt besøge gæstgiveriet og håndværksmuseet. Der er gratis adgang til alle seværdighederne.

Hvis vind og vejr tillader det, vil møllen blive sat i gang, og der bliver malet mel. Mølleforeningen har dog forud for dagen sørget for at male så meget mel, at gæsterne kan købe økologisk spelt, hvede- og rugmel, der er malet på den gamle mølle.

Der vil blive spillet harmonikamusik som bidrag til en høststemning, der leder tankerne tilbage til tiden før mejetærskeren holdt sit indtog, og vi synger sammen den gamle danske høstsang 'Marken er mejet'.

Tærskning med plejl

Møllemester Rasmus Pedersen vil kl. 14.00 vise, hvordan man før i tiden tærskede kornnegene med plejl. Derefter bliver der lejlighed for de besøgende til at prøve kræfter med plejlen.

Det gælder også børnene, idet mølleforeningen har fået lavet en børneplejl. Efter at kærnerne er skilt fra aksene, bliver der lejlighed til, at børnene kan samle sig en pose kærner, som kan bruges fx til at fodre duer med.

Mollen Taerskning med plejl

Fra mekaniseringens barndom

På dagen vil de to gamle Ferguson traktorer og fastvognen blive suppleret med et eksemplar af den første type mejetærskere.

Det er en Dronningborg mejetærsker, som blev trukket af en traktor. Den er venligst udlånt af Flemming Lykkedal. På siden var der monteret en platform, hvor en person kunne stå og skifte sække, efterhånden som de blev fyldt med korn. Den daværende maskinfabrik i Hillerød, Nordsten, fremstillede samme type i begyndelsen af 1960'erne.

Mollen Dronningborg Mejetaersker

Gæstgiveriet

I det hyggelige gæstgiveri vil der være mulighed for at købe og smage hjemmelavede mølleboller til en kop kaffe eller te samt vand eller saftevand. Mølleforeningen håber selvfølgelig på godt vejr, så gæsterne også kan slå sig ned i græsset på de indkøbte tæpper.

Mollen Stemningsbillede fra hostmolle

Håndværksmuseet

Håndværksmuseet er et arbejdende museum. Her kan man møde urmager Ebbe Jørgensen i urmagerværkstedet, og i bødkerværkstedet huserer tømrermester Jørgen Larsen. Bødkerværkstedet har tilhørt Helsinges sidste bødker Arne Christian Heintz. Værkstedet er genskabt tæt på sin originale form som museumsværksted. Derudover består Håndværkermuseet også af et skomagerværksted og et kobbersmede ditto.

To håndkværne for børnene

På møllen er der nu to håndkværne, som begge er blevet et hit hos børnene. De hygger sig med at male mel og hælde det i en pose, som de kan tage med sig hjem. Melet (spelt, rug og hvede), som bliver malet på den store mølle er også populært.

Nymalede bygninger

For nogle uger siden blev alle bygningerne og møllen malet så de alle nu står flotte og i den samme farve. Besøg møllen og se med egne øjne, hvor smukt det er blevet.

Mobilepay

Det er nu muligt at betale for indkøb i gæstgiveriet og i møllen med Mobilepay.

Sæsonplan for rest 2017

Søndag den 15. oktober Efterårsmølle 13 til 16
Søndag den 3 december Julemølle 12 til 15.30