Søndag den 18. juni fejres Dansk Mølledag på Ramløse Mølle. Det markerer samtidig den egentlige start på årets møllesæson.

Molle 2017 03Dansk Mølledag

Dansk Mølledag er den nationale festdag, hvor mere end 100 vand- og vindmøller lukker porten op for publikum. Målet med Dansk Mølledag er at skabe opmærksomhed om vore gamle vand- og vindmøller for derigennem at øge forståelsen for bevarelsen af denne del af vor kulturarv.

Ramløse Mølle holder åbent på dagen fra kl. 12 til 16.

Mølledage for hele familien

Ramløse Mølleforening forsøger at give mølledagene et indhold, der appellerer til alle aldersgrupper.

Møllesvendene tager imod gæsterne og indvier dem i den spændende gamle mølles hemmeligheder. Hvis vind og vejr tillader det, bliver møllen sat i gang, og der bliver malet mel. Det populære møllemel (rug, hvede og spelt) kan købes i Møllen - direkte fra møllens kværn.

De økologiske rug- og hvedekerner, som bliver malet til mel på Ramløse Mølle er dyrket på Mørdrupgård. Gården er et økologisk landbrug der ligger lige nord for Buresø. Speltkernerne er ligeledes dyrket økologisk. De stammer fra Bornholms Valsemølle i Aakirkeby.

To håndkværne for børnene

På møllen er der nu to håndkværne, som begge er blevet et hit hos børnene. De hygger sig med at male mel og hælde det i en pose, som de kan tage med sig hjem.

Den nyeste håndkværn ligner de kværne romerne fremstillede af basalt lava. Børnene kan få et indtryk af den fysiske indsats, der kræves for at male korn. Den kan desuden åbnes, så det er let at vise, hvordan møllestenen arbejder.

Børnene får mulighed for selv at male en lille portion mel på de to håndkværne.

Molle 2017 02

Gæstgiveriet

I det hyggelige gæstgiveri vil der være mulighed for at købe og smage hjemmelavede mølleboller til en kop kaffe eller te samt vand eller saftevand.

Håndværkermuseet

Bødker-, urmager-, skomager- og kobbersmedeværkstedet i håndværksmuseet er åbent. Her viser og fortæller Jørgen Larsen og Ebbe Jørgensen om de gamle håndværk. Børnene kan også prøve kræfter med en gammeldags høvl i bødkerværkstedet.

I det gamle bødkerværksted er selve værkstedet og værktøjerne nu blevet suppleret med videoklip af, hvordan den sidste bødker i Helsinge, Arne Christian Heintz, i sin tid arbejdede på sit værksted. Video og apparatur til fremvisning er velvilligt stillet til rådighed af Gribskov Stads- og Lokalarkiv.

Historiske køretøjer

Ole Nemmings gamle Ferguson traktor er udstillet tillige med den over 100 år gamle fastvogn, som Mølleforeningen har erhvervet i Assens på Fyn. Effekterne er opstillet for at vise, hvordan man engang bragte korn og mel til og fra Møllen. Begge køretøjer er meget populære hos børnene.

Der er gratis adgang til alle seværdighederne.

Molle 2017 01

Sæsonplan 2017

Søndag den 18. juni Dansk Mølledag 12-16
Søndag den 9 juli Mølledag fra 13 til 16 (besøg af pilgrimme.)
Søndag den 23 juli. Håndværkets dag 11-16
Søndag den 10. september. Høstmølle 13 til 16
Søndag den 15. oktober Efterårsmølle 13 til 16
Søndag den 3 december Julemølle 12 til 15.30