Kraftfulde malerier med musikken og naturen som klangbund...

 

GormEriksen01På lærredet oplever vi resonansen af Gorm Eriksens største inspirationskilder: Musikken og naturen.

Gorm Eriksen har et umætteligt behov for at arbejde med billeder. Dette behov giver sig udtryk i en, som han selv siger, rastløshed som han ikke kan stoppe: "Jeg har altid lyst til at male det næste billede". Gorm er født i 1940 og debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling og Charlottenborgs Forårsudstilling i 1969 og 1970. Siden er det blevet til et utal af udstillinger.

Subjektiv udtrykskunst

Gorm er en spontan og temperamentsfuld abstrakt maler. Han betegner sig som ekspressionist. Det er vægten på intensiteten i udtrykket, der er det væsentligste for ham. Det vi ser på lærrederne, er det skabende individs indre realiteter, herunder sansebilledet af den ydre virkelighed. Vi kender dette fænomen hos Cobramalerne, der i høj grad var influerede af S. Freuds forskning i det underbevidste.

Men Gorm går dybere i det underbevidste - ikke mindst påvirket af psykiateren C.G. Jung (der udviklede dybdepsykologien) - som for ham frigør kræfter, han på lærredet udtrykker ekspressivt og i primærfarver, først og fremmest.

Han finder ned i det underbevidste via især de klassiske musikgenrer - operaen og den symfoniske musik:

"Min billedverden har altid fungeret i forbindelse med musik, særligt klassisk musik. Den uendeligt varierede verden, som gemmer sig i orkestrenes klangfarver, har givet mit kunstnerliv uendeligt input".

Også landskabet er inspirationskilde og genstand for dialog via det underbevidste univers:

"Landskabet, eller skulle man sige naturen, er scenen, hvorigennem lyset og hele dramaet opstår for at blive modtaget igennem vore underbevidste sanser. Naturens dramaer, musikkens dramaer, danner grobund for et følelsesbaseret univers, som tilfredsstiller mit ønske om en billedverden, hvor jeg kan udtrykke mig formmæssigt og koloristisk".

Den heftige ekspressive brug af farver er netop hans kunstneriske bomærke, skriver kunsthistoriker Alice Fanøe:

"Han fører penslen med skiftende farve i hastigt glidende eller abrupt afbrudte strøg over lærredet. Det er de indre billeder, som kunstneren vil synliggøre".

Halvdelen af Gorms liv er musik. Som ung spillede han klassisk violin, senere blev det jazzklarinet. Men det er den klassiske musik, der appellerer mest til hans fantasi og forestillingsverden. Der finder han næring. Og malerierne bærer også titler hentet i værker, som han lytter til, når han maler og de stemninger, de fremkalder hos ham.

GormEriksen02Levned

Gorm Eriksen (f. 1940) er uddannet litograf på Gutenberghus og grafonom fra Den Grafiske Højskole. Han sagde en god fast stilling op for 25 år siden og har siden levet af sin kunst. Gorm har deltaget på et væld af separatudstillinger i ind- og udland siden 1972. Senest har han udstillet i Udenrigsministeriet.

Han har stået for den kunstneriske udsmykning af en række offentlige og private bygningsværker og solgt billeder til danske og udenlandske kulturfonde, museer, kunstbiblioteker, kunstforeninger samt til virksomheder og private samlere. Gorm har arbejdet i mange forskellige medier inden for billedkunsten: Olie- og akrylmaleri, silketryk, linoleumsnit, litografi, træsnit, radering og glasmosaik.

Gorm maler i Smidstrup, hvor han bor. Et besøg i hans atelier og samtale om hans billeder blev for forfatteren til artiklen et møde med mindelser om nogen af de største danske modernister - blandt andet Asger Jorn, Harald Giersing, Willumsen. Gorms største idol er Picasso.

Der er noget at se frem til, når Gorm Eriksen har fernisering i Sognelængen den 2. marts kl. 19 - efterfulgt af jazz ved Pastor Porsagers Jazzkapel.