hist bogenBogen om Ramløse blev skrevet i perioden 2011 – 2013 af Leif Ziegler og Peter Hansen. Den koster 250 kr. og kan ses og købes i kirkens sognelænge i åbningstiden, eller man kan bestille den på telefon: 61 50 50 50.

Bogens 254 sider er inddelt i 10 kapitler, der beskriver byens udvikling fra landhævningernes tid i stenalderen og frem til den kønne landsby, vi ser i dag. De sidste kapitler beskæftiger sig indgående med byens kulturliv i dag.

 

 

 

 

Forfatterne og deres arbejde

hist leif 2

Leif Ziegler kom til Ramløse i 1972, da hans københavnske arbejdsplads havde planer om at flytte nordpå. Som ærkekøbenhavner blev mødet med den landlige del af Danmark en stor – og positiv - oplevelse. Leif var så interesseret i lokal historie og andre mennesker, at han systematisk benyttede de næste 40 år på at indsamle fortællinger om de folk, der har levet på egnen. Det samme gjaldt historierne om byens gamle huse og institutioner samt de mange gårde. Med jævne mellemrum fik Leif offentliggjort mindre dele af sin store viden om Ramløse om dens omgivelser. Men en større samlet fortælling blev det først til, da samarbejdet med Peter Hansen kom i gang.

 

 

hist peter

Peter Hansen kom først til byen i december 2010. Peter er dog barnefødt og opvokset på Sandet (Sandlyngen), men som 12-årig flyttede han permanent med familien til København. Efter et langt liv som lærer og historiker nærmede pensionisttilværelsen sig. Ved den lejlighed blev Kgs. Lyngby skiftet ud med Ramløse. Kort tid efter mødtes Leif og Peter. Peter var vandt til at skrive større værker, og historisk kilde-forskning var en naturlig del af arbejdet. Leifs grundmateriale om byen var intet mindre end en guldgruppe af oplysninger. Først skrev de biografien om byens store folketingsmand, Lars Pedersen. Så fulgte det lange arbejde med Ramløses historie. Den skulle både være historisk forsvarlig i metoderne og emnevalget, men bestemt også populær og letlæselig i sin udformning.